lördag 13 november 2010

Vad är mys?

Nu i bantningskurens tid så funderar jag mycket på vår vardagliga hållning till mat! Tänk att vi i stort sett alltid förknippar umgänge, mys och högtider med mat. Vad ska vi fika? Vad ska vi ha för gotter? Hur mycket av allt ska vi röra ihop på jul-gottebordet? Massor av jul pysslandet kretsar också kring mat/godis/bakverk. Men vad är egentligen julen? Tid för varann tycker jag är den stora bonusen med julen, tid för eftertanke och kärlek. Men måste man äta jämt då?
Ja faktiskt! Har funderat mycket på julupplägget i år eftersom jag inte får äta julmat och julgodis i år. Självklart ska vi baka lussebullar och göra pepparkakshus och en del julgodisar. Men jag har bestämt att vi ska försöka fokusera på vad julen är ,utan ätandet.
Julpyssla, julpynta, läsa böcker under filtar bland en massa levende ljus, spela spel, osv.

Umgås med vänner ? Absolut. Men vad sägs om en pysselkväll med enkel fika men med fokus på pyssel, skratt och prat istället för massor utav julluncher och julmiddagar överallt. Eller kanske en julfemkamp? Med en tomte som vandringspris (oätlig ). Dags att skapa nya traditioner?
 I år ska vi även se till så andra mindre bemedlade får en härlig jul. Vi ska packa en låda med torr mat, lite fina ljus, nån tomtar och lite leksaker och ge den lådan till Hoppets stjärna så dom kan vidarebefodra den till någon familj som får uppleva en jul mätta och lyckliga. Något för barnen att känna stolthet, respekt och värme för.

Flytta fokuset på maten, låter lätt men är nog attans så svårt. Eller?
När vi slutade att låta barnen på vår förskola ta med glass och tårta till sina födelsedagar så flyttades fokuset från maten till barnet.
*Från att ha varit "åh vad gott du bjuder" och "oj vad gott det ska bli" och "vi gratulerar" och fikar och ger present till att barnen nu får vara prinsar/prinsessor för en dag med omsorgsfullt sydd mantel och krona, egen matplats som är dekorerad och egen tron att sitta på vid samlingen , foto på väggarna, flaggor lite här och var och en stor fin guldlåda med ett paket i. Det är så mycket mer fokus på vad som egentligen betyder något! BARNET! Inte tårtan.
Det gick och jag ska säga att jag var skeptisk, men är helt omvänd. Vilken grej det har blivit!
Undrar om man kan göra så med andra högtider också! Inte underskatta matens betydelse för en mysig högtid, men kanske inte ha den som prio ett i alla lägen?
Tankar från er?

Kram från en som kommer att sakna pepparkakor med ädelost och en stor mugg glögg!! Men den tar jag nästa år. 20 kilo lättare!
*Vilken lång mening :)

fredag 12 november 2010

Halv

Japp familjen är halv.
Mannen sover gott sedan länge!
Emil sover över hos sin älskade kusin.
Känns konstigt att inte ha båda grabbarna hemma.
Kasper sitter i soffan och njuterav egen makt över fjärrkontrollen, en stor skål chips och en festis.
Idag är det jobbigt att vara itrimare...........
  • God middag på jobb
  • God fredagsfika (choklad,vetebröd och chokladbollar) Det luktade ljuvligt i personalrummet
  • Familjen åt pizza till middag.
  • Hos syster vankades det lösgodis, läsk och muffins
  • Nu sprider sig doften av dillchips i TV-rummet
  • och bara det att det är fredag...........man ska ha mys då!
Men so far so good............... En kopp jordgubbste och ett tuggummi sen är det ju läggdags!

Fredagsfikat i vårt personalrum!! Snacka om att jobba med målbilden intensivt idag. Gaaahhhh!! Jag KAN, SKA och MÅSTE!!!!!!

torsdag 11 november 2010

Ljuset i mörkret

 Philips goLITE BLU
Denna sak är nu beställd!! Nu ska ljuset få göra oss gott även när det är mörkt. Jag har fått köpa den för ett förmånligt pris och tänkte att det kanske kunde pigga upp de två fjärde delar av familjen som mår ganska kass under den mörka delen av året. Ska bli spännande att testa hur det fungerar. Liten pluttsak som man kan ha på bordet när man äter eller sitter vid datorn eller för all del framför tv:n.
Hoppet är väl det sista som överger en??? (Vi har wake-up-lampan och den fungerar verkligen riktigt bra)

Vilken brutta jag kommer att vara till våren...... Smal, brun, lena fötter och nu dessutom piggare än vanligt (för det är inte jag som behöver den egentligen)
Diet, solarium, fotvårdare, egentid och lilla magiska lampan ska hjälpa mig med detta!! Blir nog bra ska ni se!
Har åtminstonde påbörjat en del av det : Går på itrim (diet), solar och tränar, detta ger då också egentid på samma gång!! Nu ska jag bara ta mig i kragen och hitta en bra fotvårdare och en snabb postis som kan dela ut lampan till mig.

Ha det bra alla pigga och mindre pigga läsare...


Intresserade av lampan?
Kolla här
http://www.philips.se/c/light-therapy/golite-blu-hf3320_01/prd/sv/

onsdag 10 november 2010Idag har det varit en tuff dag vad det gäller maten. Alla lukter har varit övertydliga. Kämpat hårt!
Men nu är det snart över för idag. Det viktiga är att jag KLARADE det!!!! 
Imorgon är som bekant en annan dag!

Kvällsfikan som ska hjälpa mig mot mitt mål. MUMS ( eller nja det var en lätt överdrift

tisdag 9 november 2010

Mycket händer....

Mannen har kommit hem från Bulgarien, omtumlad, lycklig och med massor att prata om. Han har ju inte varit nere hos familjen på nästan 20 år!!
Jag har varit på en del av barnhabiliteringens utbildning i sociala berättelser. Mycket intressant och lärorikt.
Vi har jobbat med lönekriterier på jobbet på kvällen
Jag pulvrar på och har på tre dagar lyckats tappa 2,6 kilo!! Och det är lätt!! (än så länge) Pulvret smakar absolut helt okej, träningen är rolig och peppningen mellan mig, Petra och Anneli är superbra!!Detta var gårdagen i korthet ;) (tack för all hjälp mamma)

Idag har det varit en annorlunda jobbdag! Vår förskola fyller 30 år och det har vi firat med uppträden, finmiddag, efterrätt och ett öppet hus med massor av tårta.
Mitt i middagen fick jag köra iväg och hämta Emil på skolan. Ingen bra dag för honom där eftersom hans mentor var borta och det var pusselvikarierande i hans klass. Medan jag körde och hämtade honom så ringde jag Jocke och frågade om han kunde gå hem tidigare och vara hemma med Emil. Inga problem sa han. jag ska ändå hem eftersom jag nyss ramlade ner från en stege ca 3 meter upp. Men herregud!!!!! Ingen kaos i våra liv. Det är det aldrig!! (dom mår okej nu båda två, jocke haltar visserligen för han har ont i höften )
Efter jobb, tjoff, tjoff ihop med tacowraps till grabbsen och sen iväg och träna på itrim. Himla skönt var det

Tjoff, tjoff iväg hem igen för att tillsammans med svärmor och svägerska njuta av Jockes bildvisning på stora TV:n. Alla bilder från Bularien gicks igenom.
Massor av pussande på barnen och sen DH & CT och nu sitter jag här!
Intensivt men okej!

Imorgon är ny dag; Påhälsning på kortis för första gången för Emil, sen iväg på utvecklingssamtal med Kappes mentor. En intressant dag MAO

Ha det så underbart, vart ni än är!

söndag 7 november 2010

Och där åkte Matilda för denna gången:( Tur att det snart är liv igen!