fredag 18 juni 2010

Dags för rockad!

Japp i helgen kopplar vi ett nytt grepp! Vi har nu efter ett par år bestämt oss för att barnen ska bo på varsin våning. Tanken från början var ju att dom liksom skulle kunna ha undervåningen som sin. Så att när dom blev äldre och skulle ha kompisar hemma och så, med allt vad det innebär med 48:or i hela hallen och kläder i massor, skulle kunna använda den ingången som finns därnere.
Men ack så enkelt och förutsägbart skulle inte livet te sig.
Kasper är en supersocial kille som älskar att ha kompisar hemma. Helst flera stycken. Det vill vi också att han ska få ha. Våra dörrar ska alltid stå öppna för vänner. Det är liksom hos oss man ska kunna hänga......
Så har vi alltid tyckt.
Vad gör man då när det visar sig att verkligheten inte fungerar riktigt så?
Emils funktionshinder gör att han inte fixar sociala relationer i den utsträckningen som Kasper vill ha det! Emil börjar visserligen att vilja ha EN kompis hemma ibland men annars är det inget som betyder ngt för honom. Han tycker att det är superjobbigt ( för det mesta) när brorsan har kompisar hemma för dom är ju ganska livliga, grabbar i 6-7 årsåldern. Vi har hela tiden haft regeln att Kasper och hans kompisar inte får vara på Emils rum för att han ska kunna vara där inne i lugn och ro om han vill och ingen stör den ordningen han vill ha. Fast det har ju inte hjälpt så mycket, För han kan ju inte blocka ut dom, han lyssnar och lägger sig i och vill ta över och styra upp dom , så är irritationen ett faktum.
Jag är så orolig för att det ska bli fel. Vi måste ju hjälpa Emil att hitta lugnet och sin plats för avkoppling för att han ska må bra. Samtidigt är ju givetvis Kaspers behov precis lika viktiga. Han MÅSTE alltid få känna att man kan vara hemma hos oss. Att han inte behöver vara orolig för hur det ska bli om han tar hem kompisar, eller att han ska känna att det är bättre vi är någon annanstans så det inte blir pinsamt medbrorsans utbrott, osv.
Dom har båda samma rätt! Med eller utan funktionshinder.
Så som sagt, nu kopplar i ett nytt grepp. Emil flyttar upp i vårt sovrum och vi flyttar ner. När vi ändå flyttar ner så tar vi hobbyrummet med oss ner för det rummet är så stort. Det i sin tur gör att Matilda kan få ett eget rum här uppe.
Som vi har tänkt på detta . Ur alla vinklar. Nu har Emil nerräning, för det krävs ju lite förberedelse av honom innan vi gör en sån här sak. Men NU är det bara en dag kvar. Lördag är bestämt som den stora rockad-dagen. Emil verkar ha förstått vinsten i denna flytten också!
Det blir bra för nu kan man säga åt Kappe och hans pep att hålla sig på nedervåningen.
Emil får sällskap här uppe för vi har TV-rummet och köket här där man ju är och rör sig jämt. Kappe får sällskap därnere eftersom vi har våra datorer och andra fixargrejer i vårt rum. Så där rör man sig också jämt! Skönt att ingen kommer att bli ensam på nån våning liksom. Måste bara fixa någon form av dörr till Emils rum. Där är bara en karm just nu! Ingen hit alltså!
Håll nu tummarna för att detta blir bra!! Matildas eget rum ska stå klart när hon kommer hit på sin fyra veckors sommarsemester! Ska bli så kul att få ge henne det!

Men nu: golvtork och frukost , sen jobb. Ikväll kommer LL-gänget och vi ska ha "inför-bröllopet-träff" Kan inte berätta mer eftersom ingen annan än jag och Tina vet vad som ska hända!
Bloggar om det ikväll. Sen kan jag tänka mig att det blir tyst på bloggen i helgen. Mycket att stå i som ni förstår!
Kram och trevlig helg

Inga kommentarer: