lördag 12 februari 2011

Snurr i skallen

Sitter här nu och sammanställer en ny ansökan om vårdbidrag. Det har gått två år sedan sista beslutet och det är alltså dags för att utvärdera behovet med handläggaren från försäkringskassan. MAn kan ju inte direkt påstå att mertiden har MINSKAT. Snarare tvärtom, eller ABSOLUT tvärtom. Det är så jobbigt att sammanställa vilka behov man har. Svårt att veta ibland vad man gör mer än andra familjer. Vad är normalt och vad är speciellt för oss med diagnosbarn? Man har ju levt med det så många år så man har liksom "växt" in i det. 
Det är också känslomässigt jobbigt att liksom sätta problemen på pränt! 
För i detta fallet pratar vi ju bara om vad som är svårt och tar extra tid. Inget fokus på det som är bra med vår älskade unge. Det blir så starkt.
Fast det var värre förra gången när den skulle göras från grunden. Nu ska den "bara" kompletteras..............
Ni andra, vad har ni för tips? Vad glömmer jag ta med tror ni? 

En annan fråga. PÅ FK:s hemsida står det att man kan få ersättning för hälsa, vård, tvätt och slitage av kläder. Är det något ni andra tagit upp?
Vet inte riktigt om jag får köpa extra mycket kläder eller tvätta extra mycket. Jag har i princip inga extra kostnader alls för sjukvård. Bilresorna till och från hab i parti och minut har jag tagit upp..........
Vad säger ni andra? 
Vad säger ni som inte har barn med diagnos? Hur mycket kläder köper ni till era barn per år eller per månad?

7 kommentarer:

Nina sa...

Ta med så mycket du kommer på, både merjobb och merkostnader. Man kan inte ta med för mycket, bättre att ta med än att missa det. Sen tar dom bort det som dom anser inte ska vara med... Det är svårt att komma upp i gränsen för att få merkostnader, men ta absolut med det!

Titta i "Hjärtefrågor-bloggen" för där finns lite tips :)

Du har inte funderat på att söka personlig assistans istället? Har ni rätt till det så tjänar ni på det!

Lycka till!
Kram Nina!

Maria sa...

Jaså ska bidraget kompliteras..?
På vårt som vi fick stod det efter 5 år. Hmm..

I merkostnader kan det vara om barnet tar sönder mer kläder än jämnåriga. tvättas oftare om de smutsar ner sig mer. Mediciner, det glömde jag ta med och intyga för jag använder en massa koritson osv för att emil har eksem.
Emil cyklar inte och använder minst en sparkcykel om året. Den fick jag igenom men bara ett engångsbelopp vilket jag kunde tycka var dumt.

Vad man ska se till är det extra vi får göra som föräldrar inte gör med barn i samma ålder.
Planera förbereda, handla, de olika rutinerna man måste ha och vara tillhands för att de inte själva fixar saker själv.

Min son öär ju något äldre, men han är ju aldrig ute med jämnåriga tex. och måste ha mig hemma alltid. Han klarar nån timme om han vet vad han ska göra.
Och vid 12 så brukar man ju kunna mer än så liksom!

Kramar om!

petra sa...

Tycker du ska ta upp resorna till o från skolan!"

Fnulan sa...

Jag har ett tips... ta kontakt med min mamma, hon är kurator och har hjälpt många i ´din sits. Hon har till exempel fixat kortis och extra resusr till min kompis..

Jobbigt att hålla på med sånt..

Har Karman bitet dig än?? hihi

Fnulan sa...

Och du ÖVERDRIV!!!

Anonym sa...

Usch ja, det är inte något roligt att sitta och tänka igenom allt som inte är bra. Det kan ju verkligen få en deppig.
HOppas att de går bra, för inte är det lätt att få till det.
Kram och lycka till. Ha en fin kväll och fortsättning på helgen.
Lena

Anonym sa...

mer kostnade bit är jobbig Elina får inget där i från verken för klädder, tvätt, skor,glasögon m.m dom ansåg att hon inte sliter mer än vanliga barn, resa får vi för efter som vi kommer upp i dom 1800 eller vad det ska upp i.. men söka ska du göra skriva allt..
mvh/sara