tisdag 22 mars 2011

Skolångest!! Vad göra?

Alla ni som har tips, idéer eller handfasta tips. Snälla skriv till mig! 
Emil har det jobbigt i skolan. Han går i en "vanlig" skola. För honom liksom för många andra barn inom autismspektrat i allmänhet och aspergers i synnerhet så är de sociala kontakterna ett jobbigt kapitel. Han hamnar ofta i bråk och numera även handgripliga sådana. Det för att han inte kan de sociala reglerna. Han blir för mycket och har svårt att avgöra vart gränsen går vad det gäller intensiteten i lekar, prat och annat försök till samspel. 
Jag sitter här och letar runt på nätet. Men jag hittar inga specialskolor för barn med AS. Har ni andra några tips och idéer? Vi bor i Arlöv (södra Skåne). Vi trivs här och vill gärna bo kvar. Men nu känns det som om jag snart flyttar vart som helst för att lösa Emils problem. Det som hade varit bra hade ju varit att få stanna här medan Emil går på en bra skola. Kasper har ju sitt sociala nätverk här och Matilda börjar snart skolan i Malmö.
Alla former av tips och idéer mottas med öppna armar.  Har tom gått så långt att jag suttit och tittat på hemskolning :(

9 kommentarer:

Helen sa...

Hej.. Han behöver ha vuxen stöd i den sociala kontakten. Hjälp med leken regler och gränser.. Bilder som visar vad som händer om man gör si eller så. Och vad han ska göra då han inte blir förstådd eller arg. Det borde dom kunna ordna i skolan. Eller kanske få en resurs som stöttar honom. Tror inte eller har inte hört om någon skola där det bara går as are. Utan det är väl bra om han går.i vanlig skola men kanske med en assistent. Den jobbigaste tiden för honom är säkert nnu under skol tiden de vuxna livet reder en as faktisk ganska väl och de tror jag din emil också kommer göra.. De lilla jag känner honom från virvel o tågarp. Nu ska jag gå upp o äta en natta tomat!! Kram

Bellan sa...

Min första tanke är att han behöver ha uppstrukturerade raster med bestämda aktiviteter för honom. Så att han vet exakt vad som ska hända och vad som gäller. Man kan ju involvera några klasskamrater i leken också.
Men det här kräver naturligtvis att han har vuxenstöd, gärna i form av en resursperson till honom. Strid för detta! Vi har sett vilken skillnad det blivit sen sonen inte längre fick leka "löst" hur som helst på rasterna. Alla mår mycket bättre av det.

Hoppas det löser sig, lycka till! Kramar om dig!
//Bellan

Maria sa...

Hej Petra!

Emil skulle även behöva rast stöd. Men jag vet av olika forum här på nätet att det är väldigt ovanligt att skolorna ger barnet de!
Vilket är riktigt synd. För det är ju där de behöver mest stöd!

Annars hade jag sökt till min sons skola. :)
Olympen som ligger på gamla sjukhusområdet i Kirseberg/Segevång!
(vet att de får lediga platser efter sommaren)

Länken dit:

http://www.malmo.se/Medborgare/Forskola--utbildning/Sarskola/Skolor---elever-med-autism/Olympen.html

För jag vet inte om Lund har nån liknande skola!

Kramar om!

Nina sa...

Har han nån assistent i skolan, som finns där och hjälper honom med den sociala och svåra biten? Kan han slippa rasterna? Dom är ju oftast jättejobbiga...

Egentligen tycker jag ju att dom måste starta en anpassad skola, men det är ju en sak att tycka... Tyvärr... Men du kan ju kräva det iaf, även om det inte hjälper just nu. Kanske gå ihop med fler föräldrar?

Klarar inte skolan att anpassa så kan du kontakta skolverket och göra en anmälan.
Kram Nina!

Joanna sa...

När jag gick i gymnasiet tyckte jag rasterna var jobbigast för att jag helt enkelt var ensam och sen hade jag vart utsatt för sexuella övergrepp av en lärare på skolan och även om han inte var där och hade förbjud att vistas på skolans område så dök han upp i bland och jag var livrädd och vill inte ha raster så skolan anställde en stödperson som var me på rasterna, de oplanerade håltimmarna som dök upp när lärarna var sjuka, och i matsalen.
Nu har ju inte jag å emil direkt samma "problem" och jag var mycket äldre men det jag vill komma fram till är att skolan kanske kan fixa en stödperson som kan vara hans "vuxna kompis" och hjälpa till men de sociala situationerna på rasterna för det gick ialf att fixa för mig.

Anonym sa...

Du har ju redan fått alla goda råd, och några skolförslag har jag ju inte i din närhet..
Hoppas verkligen att det går att ordna något bra för er.
Kramar om och önskar lycka till med allt!
Lena

Susanne P sa...

Det låter jättejobbigt. Jag hoppas verkligen att ni får hjälp i skolan så ni slipper flytta!
Kram

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med alla här, inte för att jag vet VARIFRÅN du skall få orken att strida, men du kommer att hitta orken och du kommer att strida för att han skall få en vuxen person som kan strukturera upp det hela åt honom!!! DU GREJAR DET!!!
Skolan MÅSTE se till hans bästa, det vet de, så om du orkar stå på dig så borde det lösa sig!? Men lätt blir det inte, men det behöver jag egentligen inte säga, för det vet du redan...
JÄTTEKRAM från Tanten

Fnulan sa...

Finns väl inte så mkt mer att tillägga! Men en resurs måste han ju ha i skolan! Deras ansvar att det fungerar. Usch nu börjar jag hetsa upp mig så det är bäst att jag är tyst... grrrrr

suck.....

Ja du vinterpälsen.. den är tjock och härlig!