onsdag 5 januari 2011

Barnarbete?

Emil undrar vad han kan göra för att tjäna pengar! Han vill ha en sak på Teknik magasinet som är ganska dyr. Han tyckte det tog för lång tid att spara veckopengen och undrade om det fanns något annat sätt att tjäna pengar på när man är barn.
hmmlm ja skotta trottoaren är väl värt en 20:a sa jag mest sådär på skämt. Tjoff sa det så var han påklädd och igång!
Så nu funderar vi på att låta vissa sysslor vara värda en mindre peng så kan dom tjäna om dom vill och behöver inte om dom inte vill. Typ skotta= 20 kr , plocka upp äpplen 1:- /äpple, dammsuga= 10 :- osv.
Hmmm funderar lite till. Dom får ju veckopeng och den ska också specifiseras en del. Vissa sysslor ska utföras för att få veckopengen. Än så länge har det bara varit att plocka undan på sitt rum. Men dom börjar bli större så varsin hushålls syssla kan dom gott ha.......
Vad tycker ni? Hur gör ni?

8 kommentarer:

Joanna sa...

svar: ja de är bara du tar informationen kul att kunna hjälpa till:)

Joanna sa...

Jag tycker de där med "lön" är en jätte bra idé jag hjälpte inte till med nått hemma förän jag var 19 år för mina föräldrar gjorde allt men hade jag fått lön så hade jag nog gjort de

Anonym sa...

Ett förslag när det blir lite större är att låta dem ansvara för en dag i veckans kvällsmat. Komma på något som de tror de kan klara av att laga och sen får man inhandla hem sakerna till dem och så fixar de maten. Det började mina med när de var 13/14 år så det dröjer ju lite till innan dina är där. Tömma diskmaskinen, duka bordet till middagen, plocka av bordet efter middagen några exempel bara. Men om det ska ingå i veckopengen eller vara lönebaserat får du själv komma på.

Kramar Lena

♥ Lenaeff ♥ sa...

Hej!
Varför inte låta en del av veckopengen vara konstant (lite mindre än nu) och sen kan de tjäna mer ju mer de hjälper till. Men det ska ju inte vara så att det går att damsuga tre gånger en dag för att få ihop pengar, man får nog vara noga med att tänka igenom "regler" och sen förklara. Men att hjälpa till med olika hushållssysslot är väl kanon, som lägga in sin tvätt, bädda säng, plocka upp från sitt rum, duka osv. Sen ska det nog vara i förhållande till ålder så det inte blir för stora saker för den minsta.
Önskar lycka till med projekt barnarbete//Kram Lena

Vivi sa...

Här hemma är inte veckopengen så stor men det finns möjlighet att tjäna mer genom att göra vanliga hushållssysslor.

Dessa är då värda en liten peng. De får inte betalt efter varje sak utan sätter upp streck efter varje sak och får allt tillsammans med veckopengen.

Jag har valt att göra så för jag tycker att bara få pengar är inte verklighet för någon. Jag måste också jobba för mina. Så när de behöver mer pengar kan de själv bestämma hur mkt de ska göra här hemma.

Sen måste de göra vissa hushållssysslor utan betalning för att man i en familj hjälps åt. Men det är aldrig problem.

Lycka till!

peaz sa...

Tack för all respons och alla idéer!
Jag håller med er alla.
Minska veckopengen tror jag blir lite knepigt för Emil men att lägga på ytterligare sysslor för att få den är ok!
Har kommit fram till att en kryssa i lapp ska finnas uppsatt. Där ska man kryssa i sysslan när den är gjord. (Så att man inte kan skotta trottoaren 8 gånger på en dag , när det inte ens snöat ;0) )
Det där med veckopeng är ju också en sak för att lära sig värdet av saker. BR TAR alltså betalt för sina grejer, och inte lite heller. Dessutom blir dom så stolta när dom lyckats spara ihop till något. Det är en viktig kunskap för framtiden det där med pengars värde och hur det hänger ihop. Och nu är det alltså dags för nästa steg.....

Anonym sa...

OJ, vad många kloka åsikter, jag har några själv också!
Jag skulle kunna skriva en hel avhandling om veckopeng/månadspeng, för när man tittar på Lyx Fällan så undrar man VARFÖR ingen lärde dem att hantera ekonomin?
Krille är snart 27, men när han började skolan fick han veckopeng. Vissa saker skulle göras för att få den, men vi upptäckte ganska snart att vi gav FÖR LITEN veckopeng (trotts att han hade samma som kompisarna), för när Krille upptäckte att veckopengen knappt räckte till en tidning och lite godis, bio var INTE att tänka på, så tappade han HELT motivationen för att spara till dyrare saker typ Tv-spel som var ”the shit” på den tiden, dyrt Lego osv. Han slösade bort pengarna istället, ingen idé att spara, det tog ju månader att få ihop till det han önskade sig….
VI valde att höja veckopengen ganska ordentligt (tror vi började med 100:-) MEN då fick han FLERA sysslor, och då menar jag INTE sådana som NATURLIGTVIS skall göras av ALLA för så gör man bara i en familj, utan det var ärenden, matlagning, svårare städning, tvätt (jupp, barn kan!!!), trädgårdsarbete osv. Dessutom avtalade vi att fredag kl 18.00 skulle hans rum vara städat, inte perfekt, men SNYGGT!
Allt detta bestämde vi TILLSAMMANS, allt för att Krille skulle känna att han kunde påverka val av sysslor osv.
MEN, naturligtvis fanns det en hake, gjorde han inte sysslorna han hade valt (säg att han fick en lista på 10 jämbördiga förslag varav han skulle välja 5) så fick han avdrag på ”lönen”! Var inte rummet klart 18:00 (jag påminde honom EN gång, lyssnade han inte då, då fick han ”stå sitt kast), då frös hela ”lönen” inne den veckan, vilket han slapp skäll för naturligtvis, för han måste ju få välja hur han ville göra!
Några gånger var han lat och sket i allt, men inte ofta, för han upptäckte snart att han kunde spara till saker genom att utsätta sig för en relativt liten arbetsbörda, och då kände han sig motiverad. Dessutom allierade vi oss med farmor och farfar som erbjöd honom lättare arbeten mot betalning om han sparade till något riktigt kostbart (dock samma sak där, NATURLIGTVIS begärde vi att han då och då hjälpte dem ”av godhet och UTAN lön).
Allt måste naturligtvis utgå ifrån familjens ekonomi och barnets ålder/mognad osv. Med Krille tog vi det ett steg längre (på hans begäran), och från 10-års ålder fick han låna ”mindre belopp” av oss, typ 500:- men då fick han skriva under på ett papper om att betala tillbaka inom en viss tid OCH han fick betala (en symbolisk) ränta, men dock en ränta!!!
Krille var skitnöjd, han kunde finansiera delar till datorn eller vad det var han ville ha, resor eller annat ”inom rimlig tid”, han kände sig STOR och VIKTIG när vi hade ”familjeråd” och diskuterade om vi tyckte att vi skulle ”bevilja lånet” (han fick tala för sin sak), och resultatet är en frimodig son som är en jäkel på att föra sin talan, han är JÄTTEDUKTIG på att SPARA och köper (numera) ALDRIG saker på kredit! Hehe.
DET passade OSS och KRILLE, men var och en måste hitta SIN väg! Men MIN erfarenhet är (har jobbar som privat dagmamma åt ett gäng goa killar) att de allra flesta barn klarar betydligt mer ansvar än vi tror OM det är på DERAS villkor!!!
Lycka till, och kram från Tanten.
PS: förlåt, satte jag nytt rekord i kommentarslängd nu eller?

Fnulan sa...

Meeen har du inte lagt in mitt skälle meddelande????? Skäms du så???

Vet at du varit nere men nu är du snart uppe för jag står och puttar dig i rumpan så du inte trillar ner. Å du... ton kan jag ta!!!